Párkapcsolati játszák: A szerepjátékok, amik mindannyiunkban megtörténnek

A párkapcsolatok olyanok, mint egy végtelenül komplex játék, amelyben mindannyian részt veszünk. Ezekben a játmszákban szereplünk, akár tudjuk, akár nem, és gyakran olyan helyzetben találjuk magunkat, amely hasonlíthat a szerepjátékhoz. Éppen ezért elhoztunk Nektek pár dolgot, hogy tudjuk miért is jöhetnek elő ilyen játszmák egy kapcsolatban.

Kommunikációs nehézségek:

A kommunikáció hiánya vagy problémái gyakran játszmákhoz vezetnek a párkapcsolatban. Ha a partnerek nem tudnak nyíltan és őszintén beszélni az érzéseikről és szükségleteikről, akkor könnyen elkezdenek játszmázni annak érdekében, hogy valamilyen módon kifejezzék magukat vagy elérjék a céljaikat.

Félelem a sebezhetőségtől:

Sok ember fél a sebezhetőségtől. Ahelyett, hogy megosztanák az érzéseiket és igényeiket, játszmákat játszanak, hogy elkerüljék a sebezhetőséget. Például lehet, hogy inkább dühöt vagy haragot mutatnak, miközben szomorúságot vagy félelmet éreznek.

Ellenőrzés és hatalom:

Néha az egyik fél szeretne több kontrollt és hatalmat a kapcsolatban, és játszmákat játszik azért, hogy elérje ezt a célt. Ez lehet az „Üldöző-Áldozat” játszma, ahol az üldöző próbálja kontrollálni a másikat, vagy a „Szülő-Gyermek” játszma, ahol az egyik fél úgy érzi, hogy neki van joga irányítani a másikat.

Félelem a konfliktustól:

A konfliktusok és veszekedések nehezek lehetnek, és sok ember próbálja elkerülni őket a játszmák segítségével. Például lehet, hogy az egyik fél hajlamos elfojtani az érzéseit vagy visszatartani a véleményét, hogy elkerülje a konfliktust.

Múltbeli tapasztalatok hatása:

A múltbeli párkapcsolati traumák vagy csalódások hatással lehetnek a jelenbeli kapcsolatokra. Ha valaki korábban megtapasztalt játszmákat vagy manipulációt élt meg, lehet, hogy hajlamosabb lesz ilyen viselkedésre a jelenlegi kapcsolatában is.

Szükségletek és vágyak kielégítése:

Néha az emberek játszmáznak azért, hogy megpróbálják elérni vagy kielégíteni a saját szükségleteiket vagy vágyaikat. Ez lehet például a figyelemfelhívás vagy az elismerés keresése.

Azok, akik elkezdenek játszmázni a kapcsolatukban, gyakran nem ismerik fel teljesen a viselkedésüket, és ezek a játszmák tudatalatt, automatikusan alakulnak ki. Fontos azonban felismerni ezeket, mivel ezek hosszú távon károsíthatják a kapcsolatot. A párkapcsolati terápia, az őszinte kommunikáció és az empátia segíthetnek az ilyen játszmák megszüntetésében, és egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb kapcsolat kialakításában.

Megosztás