Milyen felnőtt tartalmakat böngésztünk 2022-ben?

A PornHub minden évben közzéteszi az oldalon előforduló leggyakoribb kulcsszavakat, kategóriákat, illetve adataikból megtudhatjuk azt is, mely kategóriák örvendtek növekvő népszerűségnek az adott évben.

2022 keresései meglehetősen multikulturálisak voltak, előkelő harmadik, negyedik és ötödik helyet foglaltak el az „ebony” (ébenfekete), „latina”, valamint „asian” keresőszavak. A legkeresettebb kifejezés a „hentai” volt, ezek a tartalmak a japán animációs filmek (animék) stílusában készülnek, és évek óta rendkívül népszerűek. Az negyedik helyen a „lesbian”, azaz a „leszbikus” kifejezés végzett.

A lista önmagában is érdekes, viszont még izgalmasabbá válik, ha elgondolkozunk pszichológiai hátterükön. Első látásra egyszerűnek tűnik a képlet: a felhasználók azokra a kifejezésekre keresnek rá, amelyek iránt érdeklődnek, azokat a tartalmakat nézik, melyek felcsigázzák őket. Ez a gondolatmenet azonban több tekintetben is leegyszerűsíti az emberi szexualitás működését.

Először is, egyáltalán nem biztos, hogy a PornHub-hoz hasonló oldalakon olyasmire keresünk rá felhasználóként, amelyet a való életben is rendszeresen csinálunk, vagy legalább is kipróbálnánk. A felnőtt tartalmak keresése és nézegetése gyakran egyszerűen kíváncsiságból fakad. Bizonyos témákat, tevékenységeket úgy tudunk közelebbről megismerni, hogy közben nincs valódi „kockázat”. Ha esetleg mégsem tetszik, amit látunk, sokkal könnyebben ki tudunk lépni a helyzetből, mintha a való életben kísérleteznénk a számunkra ismeretlen dolgokkal.

A másik tényező, mely árnyalja a keresőszavak értelmezését, a tabu. Mindenki tudja, hogy az a gyümölcs a legédesebb, amelyet nem szabad leszakítani. Így van ez a fantáziálással is: sokkal érdekesebb az, ami valamilyen szempontból, ha nem is törvényileg tiltott, de eltér a hétköznapitól, és esetleg még furcsának is tűnhet mások szemében. Ez a top keresésekre ez esetben kevéssé igaz, de ha lejjebb tekerünk a listán, megjelennek többek között az édeshármassal, leskelődéssel, valamint a mostohaszülőkkel és –testvérekkel kapcsolatos tartalmak, különleges fétisek. Mind olyasmi, ami ellentmond a mindennapi szabályoknak, a rutinnak. Az előző ponthoz hasonlóan itt sem érdemes egy kalap alá venni a fantáziát és a valóságot; sokan érdeklődnek az ilyen jelenetek iránt, amíg az megmarad fantáziának, de a valóságban nem próbálnák ki.

Helytelen feltételezés az is, hogy a felnőtt tartalmakat csak egyedül, titokban fogyasztják a felhasználók. Számos párnál bevett szokás a közös videó nézés, ami lehet a szexuális érdeklődés kommunikálásának hatékony módja, illetve a közös érdeklődési pontok felfedezése.

A felnőtt tartalmakkal való ismerkedés, ha egészséges keretek között történik, nagyszerű és biztonságos módja annak, hogy a felhasználók megismerjék saját vágyaikat, vagy felfedezzenek olyasmit, amire azelőtt nem gondoltak.

Megosztás