Lehetünk csak barátok az exszünkkel?

Ha randizási korban vagy, valószínűleg vannak már ex-partnereid. Legyen az egy alkalmi szexkapcsolat vagy hosszabb távú párkapcsolat, sokunknak vannak olyan emberek az életünkben, akikkel érzelmileg és testileg is intimitást élünk meg a múltban. Ez a korábbi közelség erős érzelmeket szül, és azt mondják, hogy a szerelem és a gyűlölet két oldala ugyanazon érme. Barátságban vagy valamelyik exeddel? Lehetséges ez egyáltalán? Lehetsz csak barát az exeddel?

5 ok, amiért soha nem lehetsz pusztán barát az exeddel:

  1. Még mindig vonzalmat érzel iránta

Ha még mindig vonzódsz hozzá, vagy ő is vonzódik hozzád, rendkívül nehéz a kapcsolatot baráti alapokon tartani. Amikor romantikusan vagy szexuálisan vonzódsz valakihez, emberi természetünk, hogy ezt kövessük, ami nyomást gyakorolhat a másik félre és a kezdődő barátságra.

  1. Érzelmileg károsító/toxikus

Sajnos léteznek olyan emberek, akik érzelmileg károsítóak, és sokan közülük az életünk ‘ex’ zónájában találhatóak meg – éppen azért. Ha van egy olyan exed, aki egyszerűen toxikus, aki érzelmi fájdalmat okoz neked, aki egészségtelen része az életednek, valóban nem előnyös a kapcsolatot fenntartani vagy barátságot kialakítani vele.

  1. Túl messze vagytok földrajzilag

Bár igen, létezik az internet, de nehéz fenntartani azt a közelséget, amit korábban megtapasztaltál az exeddel – még barátságban is -, ha nagy távolság választ el titeket egymástól. A közeli barátok általában élvezik, hogy viszonylag gyakran találkozhatnak, és személyes tapasztalatom is volt, hogy az évek során elhalványult egy barátság, egyszerűen azért, mert messze költöztünk egymástól.

  1. Az egyikőtök vagy mindkettőtök továbblépett

Lehet, hogy egyszerűen nem akarod már az exedet az életedben még barátként sem. És ez teljesen rendben van, hiszen a te döntésed. Ha továbbléptél az életedben, és most más helyen vagy, akkor a kapcsolattartás az exeddel, még csak barátként is, lehet, hogy nem járható vagy építő jellegű ötlet.

  1. Van egy új partner a képben

Amikor új szexuális és/vagy romantikus kapcsolatok virágoznak, az még nehezebbé teszi az exszel való barátság fenntartását. Ha neked vagy nekik van egy új partnerük az életükben, előfordulhat, hogy a kapcsolatotok – amilyen volt, vagy amilyen most – a múltba kerül. Talán úgy érzed, hogy az exeddel való barátság nem megfelelő, ha új partnerrel randizol. Vagy talán az új partnerük nem túl boldog, ha az exszel tartják a kapcsolatot, vagy valamilyen módon fenyegetve érzi magát a barátságtól.

Amikor biztosan csak barátok lehettek egy korábbi partnerrel

Azt mondják, hogy az idő gyógyító, és ennek az állításnak van némi igazsága. Amikor az idő eltelik, és a szakításból fakadó feszültség lecsillapodik, lehetséges lehet számodra az exeddel barátokká válni.
Régen azt sem gondoltam, hogy ez lehetséges lenne, egyáltalán – aztán az élet hirtelen előállt, és megmutatta, milyen szűklátókörű voltam. Tehát személyes tapasztalatom van arról, hogy pusztán barátokká váljunk az exszel. Nekünk több évbe telt (és közben más emberekkel is kapcsolatban álltunk), hogy ez megtörténjen.
Van más exem, akivel biztos vagyok benne, hogy soha nem leszünk barátok. Ez azért van, mert úgy érzem, hogy egészségtelen számomra, hogy az életemben legyenek, toxikusak, érzelmileg károsak vagy fizikailag veszélyesek. Van közöttünk olyan, aki messze elköltözött, és egyszerűen nem tartjuk a kapcsolatot. És vannak olyan exek is, akik úgysem akarnának barátok lenni velem, természetesen.

Le kellene feküdni az exszel?

A kapcsolatok ritkán maradnak statikusak, legalábbis a saját korlátozott tapasztalatom alapján. A barátságok átalakulnak laza ismerősökké, majd erősen lojális kötelékké, és idővel, különböző körülmények között újra eltávolodhatnak egymástól. Ugyanez vonatkozik a szexuális/romantikus kapcsolatokra is, mert az, hogy hogyan kapcsolódunk más emberekkel, számos tényezőtől függ. Saját élettapasztalataink, kommunikáció, félreértések, más emberek hatása, földrajzi változások és még sok más.

Ha még mindig fennáll vonzalom közted és az exed között, előfordulhat, hogy eljön az idő, amikor felmerül a kérdés, hogy újra lángra lobbantsátok a romantikát. Ahogy korábban említettem, az emberi természetünk, hogy kövessük a vonzalmat. Habár a romantikus partnerként való újrakapcsolódás lehet tárgya egy racionális beszélgetésnek két józanságában lévő ember között a nappali fényben, gyakran ez nem így történik. A romantikus vonzalom sok ember számára szexuális vonzalommal jár, és ha fellobban bennünk a vágy, impulzív döntésekhez vezethet, amiket később nagyon megbánhatunk.

Bár számos ok lehet, ami miatt nem lehetséges vagy előnyös számodra, hogy barátok legyetek az exeddel, ugyanakkor olyan okok is vannak, ami miatt ez akár egyértelmű lehetőség lehet jelenleg vagy a jövőben.

Ahogy oly sok érzelmi kérdés esetében, különösen a szex és a kapcsolatok terén, az, hogy mi a helyes számodra, nem fog megerősítést nyerni az interneten talált válaszok áttanulmányozásával. Én csak személyes véleményemmel és korlátozott élettapasztalatommal tudok irányítást nyújtani.

Azt javasolnám, hogy komolyan és józanul ülj le, és gondolkodj el azon, hogy miért szeretnél barátságban lenni az exeddel. Azért van, mert a romantikus érzelmek és a szexuális vonzalom elcsitultak, de még mindig szereted a személyt, és úgy érzed, hogy képesek lennétek barátok lenni? Vagy nyomást gyakorolnak rád, hogy kapcsolatban maradjatok? Titokban reménykedsz, hogy újra összejöttök – vagy gyanítod, hogy ők táplálnak ilyen reményeket?

Megosztás