Gyerekkori sebek nyomában: 5 jel, hogy párodat érzelmileg elhanyagolták

Bizonyára sokan tapasztalták már, hogy párjukkal valami nincsen rendben lelkileg. Azonban gyakran előfordul, hogy nem tudjuk pontosan mi a probléma forrása, noha ez a pár egyszerű jel segíthet rávilágítani, hogy gyerekkori érzelmi elhanyagolás állhat a háttérben.

Ha egy gyermeknek a nevelése során nem elégítik ki az érzelmi szükségleteit, akkor létfontosságú alapok nélkül maradhat, amelyekre szüksége lenne ahhoz, hogy boldog és kielégítő kapcsolatokat alakítson ki felnőttként. Gyakran észrevétlenül építjük életüket egy olyan instabil alapra, ami hosszú távon kihatással lehet kapcsolataikra.

Azonban ha felismerjük a gyermekkori érzelmi elhanyagolás jeleit, ez a tudás megváltoztathatja számos kapcsolatunkat.
Lássuk a jeleket, amelyek a gyermekkori érzelmi elhanyagolásra utalhatnak a párodnál!

Az érintettek nem szívesen osztják meg magukról a dolgokat

Az életükre vonatkozóan nem túl beszédesek, és a beszélgetések témája általában nem róluk szól. Az interakciók során gyakran rövid válaszokat adnak, vagy hirtelen témát váltanak, hogy ne kelljen mélyebben belemennie a saját érzéseikbe. Az észlelhető, hogy te sokkal többet beszélsz, mint ők.

Nagy hangsúlyt fektetnek mások igényeire és problémáira

Mások szükségletei fontosak számukra, és figyelnek másokra. Ugyanakkor azonban saját szükségleteiket minimálisra redukálják, és gyakran figyelmen kívül hagyják azokat. Az önmagukkal való foglalkozás és az önápolás nehezükre esik.

Nehézségeik vannak az érzelmek kifejezésével és kommunikációjával

Érzéseik kifejezése és megértetése másokkal számukra problémát okoz. Gyakran nehézségeik vannak a saját érzéseik felismerésével és kifejezésével, ami miatt mások is nehezen értik meg őket. Az érzelmekre vonatkozóan sokat kell spekulálnod, mivel ritkán mutatják ki azokat nyíltan.

Kerülik a konfliktusokat

Ritkán vagy szinte soha nem fejezik ki nyíltan, ha valami zavarja vagy problémát okoz nekik. Még akkor sem szólnak, ha nehézségek vagy konfliktusok adódnak a kapcsolatban, ami megnehezíti a problémák megoldását és kezelését.

Ha észreveszed, hogy a párodból kényelmetlen érzéseket váltanak ki az érzésekkel kapcsolatos beszélgetések, esetleg humorral próbálja elkerülni vagy elviccelni ezeket a helyzeteket, nagy valószínűséggel hasonló nehézséggel küzd. Az ilyen helyzetekben lehet, hogy elakadnak, elpirulnak, vagy éppen elhúzódnak.

A legnagyobb támogatást neked jelentheti, ha olyan érzelmi elfogadást és biztonságot nyújtasz, amit talán gyerekkorában nem kapott meg. Próbálj meg figyelmesen, szeretettel és elfogadással reagálni érzéseire, és hagyd, hogy tudja, mindig számíthat rád érzelmileg is, ahogy talán korábban nem tudott a szüleire.

Megosztás